Het verschil tussen de domeinnaamhouder en de contactpersoon van een domeinnaam.

Je neemt een domeinnaam over en transfereert die naar een goedkope registrar waar je jouw webhosting misschien ook wel wilt nemen. Contactpersoon gegevens ingeven “ eh voilà” , de domeinnaam staat op mijn naam. Niks is minder waar.

Dit is een onveilig schoonheidsfoutje die wij dikwijls zien bij klanten die een domeinnaam overnemen van ons en zelf instaan voor de transfer.

De gegevens van de domeinnaamhouder zijn jouw veiligheid voor de domeinnaam. Niet de contactpersoon gegevens. Dit zijn twee verschillende zaken.

De domeinnaamhouder gegevens dienen correct te zijn, ingegeven te zijn en een e-mailadres bevatten wat je ten allen tijde leest en gebruikt.

Wat gebeurt er als ik enkel de gegevens van de contactpersoon voor de domeinnaam ingeef bij een transfer?

Dan zullen de nieuwe contactgegevens netjes aan DNS.BE doorgegeven worden. Echter daar blijft het ook bij. Dat wil zeggen dat de allerbelangrijkste gegevens niet aangepast zijn nl. de domeinaamhouder. Deze bepalen wie de eigenaar is van de domeinnaam!

Het zal je maar overkomen. Je hebt een mooie domeinnaam overgenomen, netjes betaald, je kreeg de transfercode toegestuurd en denkt na het aanpassen van de contactgegevens veilig over jouw domeinnaam te beschikken.

In dit geval ben je echter niet de eigenaar voor de algemeen beheerder DNS.BE. En kan de vorige eigenaar, indien van kwade wil, nog alles doen met de domeinnaam wat ie wenst. Want zolang de domeinnaamhouder niet aangepast is naar jouw gegevens en mailadres heeft de vorige eigenaar vrij spel.

We kunnen het niet genoeg herhalen.

Beveilig uw domeinnaam.

Bij een transfer van een domeinnaam dien je zeker twee dingen te doen :

  • Het allerbelangrijkste : de nieuwe domeinnaamhouder ingeven bij de transfer
  • De gegevens van de contactpersoon ingeven

En de numero uno tip bij domeinnamen. Gebruik uw persoonlijk mailadres bij de domeinnaamhouder. Niet deze van de registrar of een vriend of vennoot.

We hebben al meermaals domeinnamen zien vrijkomen omdat de registrar failliet was en het opgegeven mailadres dus geen waarschuwing kon ontvangen dat de registratierechten nog niet betaald waren. In dit geval komt de domeinnaam vrij op de markt. En dan is het heel simpel …. wie eerst komt maalt.

En we hebben het ook al zien gebeuren dat een vennoot de domeinnaam claimde na een onderling geschil.

Deskundig advies kan dan misschien iets kosten maar wel een hele hoop ellende besparen.

Belgische domeinnamen, dat is ons domein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER