Waarvoor kan je een domeinnaam gebruiken?

0
30
wat is een domeinnaam

Foto : Stockunlimited

Wil je een blog of webwinkel starten, dan kom je haast vanzelf in aanraking met een domeinnaam. Maar wat is het precies, een domeinnaam? En waarvoor kan je een domeinnaam gebruiken na de registratie?

Wat kan je doen met een domeinnaam?

Een domeinnaam is het unieke adres van je eigen plaatsje op het wereldwijde web. Wil je een website lanceren, dan heb je je eigen domeinnaam nodig. Zonder kunnen mensen je website of webshop niet vinden.

Maar er is meer. Hoewel een domeinnaam in de meeste gevallen geregistreerd of gekocht wordt voor een website, kan je er tal van andere dingen mee doen.

Bescherm je naam of merk

Wanneer je een domeinnaam aanschaft, moét je daar niet meteen iets mee doen. Je kan hem vastleggen om zeker te zijn dat niemand anders de naam inneemt. Zo behoud je de controle over je naam en/of je digitale plannen.

We doen het massaal: e-mailen. Vaak gebruiken we daarvoor gratis e-mailadressen, zoals gmail, of eentje van onze internet provider. Nadeel is natuurlijk dat er intussen al heel wat e-mailadressen bezet zijn. Dus moet je op zoek naar een alternatief. En dat oogt vaak niet erg professioneel of betrouwbaar.

Koop je zelf een domeinnaam, dan kan je meteen ook e-mailadressen aanmaken op basis van die domeinnaam. In plaats van [email protected], kan je gaan voor een e-mailadres zoals [email protected] Veel fraaier, niet?

Het unieke adres van je website

We vermeldden het hierboven al: een domeinnaam wordt vaak geassocieerd met een website. Soms worden ze zelfs als synoniemen van elkaar gebruikt.

Dat klopt niet helemaal. Hoewel je een domeinnaam nodig hebt als adres voor je eigen website, zijn het wel twee verschillende dingen.

Wil je een website opzetten, dan heb je naast een unieke domeinnaam, ook webhosting én je design nodig. De webhosting kan je zien als de bouwground, terwijl je domeinnaam je adres is waarlangs mensen je kunnen vinden.

Heb je een domeinnaam geregistreerd, dan kan je die koppelen aan een persoonlijke one pager, blog, zakelijke website of webshop.

Koppelen aan een andere pagina

Nog een handigheidje van een domeinnaam is URL-forwarding. Daarmee kan je een domeinnaam koppelen aan een andere webpagina, zoals je profiel op LinkedIn of een blog die je hebt aangemaakt bij een gratis provider.

Typt iemand je domeinnaam in, dan worden ze automatisch doorgestuurd naar het doeladres dat jij hebt ingesteld.

URL-forwarding kan ook handig zijn wanneer je verschillende domeinnamen wil laten verwijzen naar één website. De eigenlijke website koppel je aan een specifieke domeinnaam, op de andere stel je URL-forwarding in. In elk van die gevallen landen mensen dan op de juiste website.

Leg je idee vast

Zo zie je maar wat een domeinnaam in petto heeft. Heb je een goed idee? Wacht niet te lang met de registratie of aankoop van je eigen domeinnaam. Voor je het weet gaat iemand anders ermee aan de haal. Zodra je de naam in handen hebt, heb jij de controle.

Met dank aan nomeo voor deze bijdrage.

LAAT EEN REACTIE ACHTER