Domeinnaam verlopen. Het overkomt zelfs de beste.

0
152
domeinnaam kwijt

Foto : Stockunlimited

Domeinnaam verlopen? Domeinnaam kwijt? Domeinnaam vergeten betalen?

Het overkomt ons allemaal wel eens. Betaling vergeten uitvoeren, aanmaning onbetaalde factuur, foute boeking, enz … Op zich allemaal niet zo erg. Tot het om de domeinnaam van jouw onderneming gaat.

Domeinnaam registreren en registratierechten

Als je een domeinnaam wilt registreren dien je ook registratierechten te betalen. Dat is echter niet eenmalig. Dit dient jaarlijks te gebeuren. Zolang je deze correct betaalt blijf je de rechten behouden om deze domeinnaam te gebruiken. Als je dus de betaling van de registratierechten niet opvolgt kan dat wel eens zijn grote gevolgen hebben voor jouw domeinnaam. En dus ook voor jouw KMO, onderneming, website en dus … omzet.

En het overkomt zelfs de grootste ondernemingen zie je wel. Zo had IBM enkele weken geleden dergelijk probleempje met zijn domeinnamen global-datacenter.com en global-datacenter.net. Bij wie de fout lag is enigszins onduidelijk. Maar feit is wel dat men behoorlijk problemen had door twee domeinnamen die men onbewust liet “expireren“.
Het door IBM zelf gepubliceerde verslag kan je hier doornemen. De reverse DNS diensten en load balancer waren hierdoor bijna 24 uur onbereikbaar voor alle gebruikers.

En ja, ook DELL is het deze zomer overkomen. De domeinnaam dellbackupandrecoverycloudstorage.com werd voor korte tijd onbewust vrijgesteld, ingepikt  en vermoedelijk gebruikt door derden. Dit ook weer door het vergeten vernieuwen van het registratierecht van de domeinnaam. Lees de bron en het hele artikel hieromtrent hier. Meerdere websites rond internet veiligheid hadden het ook gespot.

En dacht je dat het Microsoft niet overkomen is? Niets is minder waar. In 1999 en 2003 is hun iets gelijkaardigs overkomen met domeinnamen Hotmail.co.uk en passports.com volgens eerdere artikel.

Expireren van een domeinnaam.

Een domeinnaam registreer je op een bepaalde datum. En vanaf die datum dien je telkens jaargeld (registratierecht) te betalen om deze domeinnaam verder te mogen gebruiken. Zolang je dit jaarlijks correct betaalt …. no problemo. De beheerder voor Belgische domeinnamen is DNS.be.  En volgt dit ook op.

Veel mensen denken dat een domeinnaam beschikbaar komt voor derden op de expiratiedatum die staat vermeld bij de betreffende domeinnaam in de WHOIS database.
Zelfs bij niet-betaling van de registratierechten voor de eerstvolgende periode is dit echter niet waar.

De expiratiedatum (laatste dag van periode die betaald werd) is een eerste alarmbel voor de eigenaar van de domeinnaam. Na deze datum start nog een bepaald proces waarbij we twee fases kunnen onderscheiden.

De expiratiefase van een domeinnaam, de 40 dagen

Als een domeinnaam op de vermelde expiratiedatum niet is verlengd verandert de status van ‘actief’ naar ‘geëxpireerd’. Een koppeling met een hosting zal dan ook vervallen. Een website gekoppeld aan de domeinnaam zal op dat moment dus ook niet meer bereikbaar zijn. De houder van de domeinnaam die is vergeten om de domeinnaam tijdig te verlengen zal dit direct dienen te herstellen om zodoende zijn website weer zo snel mogelijk online te kunnen zetten. De expiratiefase duurt 40 dagen. En alleen de voormalig houder kan gedurende deze 40 dagen de domeinnaam tegen reguliere registratiekosten verlengen.

Fase 2 : de domeinnaam is vrij

Na de 40 dagen is de domeinnaam vrij beschikbaar en kan eenieder deze registreren volgens het principe “eerst komt, eerst maalt”

Als je dan alsnog jouw domeinnaam terugwilt zal je een overeenkomst dienen te bekomen met de nieuwe eigenaar.

Ga dus goed om met jouw domeinnaam. En vraag bij enige twijfel hulp en goed advies. KMO.BE heeft de nodige expertise om jou het juiste advies te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER