Aantal Belgische webshops op 5 jaar tijd verdubbeld.

0
161
Belgische domeinnamen

Foto : Stockunlimited

 
Het aantal Belgische webshops op 5 jaar tijd verdubbeld

 

Belgische e-business

In 5 jaar tijd is het aantal webshops voor België verdubbeld. Dat geeft De Tijd aan in opvolging van een onderzoek door het Belgische bedrijf EMAIL-BROKERS (EMAIL-BROKERS.COM)

U kan het resultaat van hun onderzoek doornemen op hun website :

http://www.email-brokers.eu/download/barometer-2017/Barometer_NL_2017.pdf

Een schitterende mededeling ware het niet dat we de cijfers eens nader gingen bekijken.
Want dat veel buitenlandse ondernemers de vruchten komen plukken van het online ondernemen in België hebben we al meermaals aangegeven bij KMO.BE. We laten als Belgische ondernemer duidelijk de kaas van tussen onze boterham halen!
Het onderzoek geeft bevestiging van onze (vast)stelling!

Het onderzoek geeft aan dat Belgische ondernemers de .BE-extensie compleet onderschatten. Van de 102.000 e-commerce sites met een .BE-extensie zijn maar liefst 52.000 in buitenlandse handen! Dat wil grofweg zeggen dat de helft van de Belgische e-commerce omzet in buitenlandse handen komt!

Dit geeft ook een bevestiging wat we bij KMO.BE al meermaals aangegeven hebben. Een .BE-domeinnaam is van enorme commerciële waarde binnen de Belgische E-commerce en het online ondernemen!

België en online ondernemen

De Belgische ondernemer is online wakker geschoten maar nog zeker niet op niveau Belgische domeinnaam.

Veel Belgische domeinnamen zijn in buitenlandse handen. En de goede domeinnamen zijn alsmaar moeilijker te pakken te krijgen. Veel Belgische ondernemers realiseren zich dit echter (nog) niet. We krijgen bij KMO.BE dikwijls een , laat het ons gerust stellen, belachelijk bod op een Belgische topdomeinnaam. Een bod van vb. 100 Euro. Zo kregen we die ook bij een domeinnaam met een immens goed trefwoord zoals DOUCHE.BE en zelfs STUDIEBUREAU.BE. Het bod kwam van een studiebureau. Dit terwijl men bij een studiebureau soms uurtarieven hanteert van 250 Euro en meer …

Het opvallende is dat deze onrealistische biedingen altijd van Belgische ondernemers komen. Dit terwijl een bod van een Nederlands ondernemer veelal meer naar commerciële waarde is. En dus ook tot een verkoop leidt. En dan zijn Belgische verkoopsprijzen spotgoedkoop te noemen in vergelijking met de .NL domeinnamen.
In onze verzoeken om samen Belgische domeinnamen te exploiteren krijgen we veelal van Belgische ondernemers een “ik wacht nog even”-respons. Jammer.

Belgische ondernemer online

Bij EMAIL-BROKERS winden ze er ook geen doekjes om in hun verslag.

Het is bijzonder betreurenswaardig dat talrijke buitenlandse ondernemers het belang van een ‘.be’-extensie begrepen hebben en zo de vruchten plukken van het imago en de reputatie van ons mooie land zonder deel te nemen aan de collectieve solidariteitsinspanningen…

De nagel op de kop …

Daarnaast geeft het verslag ook een mooie argumentatie waarom online ondernemen belangrijk is naast jouw fysieke onderneming.

Het web is:

  • een extra verkoopkanaal
  • een extra virtueel uitstalraam voor het aantrekken van extra klanten
  • geeft een mogelijkheid om heel lokaal te promoten dankzij de geolocatie (advertentiemogelijkheden t.o.v. behoeften en zoektermen van mogelijke klanten)

Is uw bedrijf online?

Nog  een zeer opmerkelijke alarmbel vinden we ook terug in het verslag. Liefst 76% van de ondernemingen die failliet gingen in België waren NIET online aanwezig.

De Belgische ondernemer die nu nog niet wakker schiet …

Wallonië.  Klaar voor online ondernemen en verkopen?

Wallonië gaat online ondernemen en springt op e-commerce sneltrein. Franstalig België komt als een sneltrein online op de voorgrond.

Vlaanderen bleef al achter t.o.v. Nederland. Maar wat met Wallonië? In het zuiden van ons land heeft men wat de kat uit de bom gekeken maar gaat men nu als een sneltrein online beginnen ondernemen.

Een fors stijgende aantal Franstalige e-commerce sites komen online. Waarbij uit het onderzoek blijkt dat het grootste deel ervan ééntalig.

Vlaanderen groeit momenteel trager online dan Wallonië maar heeft één grote troef om beter te scoren nl. de veelal tweetaligheid van de Vlaamse websites.

Online aanwezigheid en wetgeving

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 76% niet in orde is met de meest elementaire bepaling van de wetgeving. De aanwezigheid van duidelijke contactgegevens zoals adres, telefoon en ook bedrijfsgegevens.

Hoe kan men u als bedrijf contacteren als op uw website nog niet eens adres en telefoon staat? Commercieel gigantisch gemiste kansen. En het geeft een klant weinig vertrouwen.

Het verplicht vermelden van bedrijfsinformatie als btw- en contactgegevens of van algemene voorwaarden nemen heeft echt wel zijn doel en voordeel.

Heeft u al een goede domeinnaam? En bent u klaar voor online ondernemen naast uw bestaande activiteiten? Bekijk ons volledige aanbod die we kunnen aanbieden voor exploitatie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER