Wat is affiliate marketing?

Moeilijke woorden online ondernemen

0
95

VRAAG : Wat is affiliate marketing?

moeilijke-vragen-logoAFFILIATE MARKETING

Het is een meer en meer gebruikte online marketing techniek. Of laat ons eerder zeggen “samenwerking”.

Als bedrijf wil je online verkopen. Maar dan moet je ook mensen naar jouw website krijgen. Anderen (lees : meerdere affiliates) kunnen je daarbij helpen. Eigenaars van websites zoeken ook altijd naar inkomsten. En als die eigenaars ook onderwerpen behandelen die dicht aanleunen bij jouw product of dienst kan er een win-win situatie naar boven komen. Nl. affiliate marketing.

Er komt een overeenkomst tussen de affiliate (eigenaar van een blog of website) en jou (de merchant). Het is de bedoeling dat de affiliate verkeer naar jouw website brengt. Dus kopers aanbrengt naar jouw “winkel”. Dit kan de affiliate doen door vb. een artikel te schrijven waarin hij/zij naar jouw bedrijfssite of product verwijst. Of een banner (foto of productbeeld) te plaatsen.
Jij kan als merchant dan de affiliate belonen door een bepaald bedrag te betalen per click naar jouw website. Of per inschrijving op de nieuwsbrief. Of uiteraard ook met een commissie voor een verkocht product.
Speciale software kan dit allemaal registreren zodat beide partijen in alle tevredenheid deze overeenkomst aanhouden.

Om de juiste partners te vinden zijn er enkele bedrijven die partijen bij elkaar brengen. Een zogenaamd affiliate netwerk.
Zij beoordelen de kwaliteit van de websites aan beide kanten. Dus zowel van affiliate als merchant. Zij fungeren als buffer tussen affiliates en merchants. En nemen ook correcte registraties van clicks op zich. Alsook de verwerking van uitbetalingen commissies e.d.

Partijen kunnen zelf aangeven hoe ze beloond willen worden of willen belonen. Het affiliate netwerk zal dan op zoek gaan naar geschikte partners. Zij hebben er alle belang bij dat de merchant veel verkoopt. En de affiliate inkomsten haalt uit zijn website en doorverwijzingen.

Beloningen vb. per click, per lead (vb. nieuwsbrief inschrijving) of sales (effectieve verkoop)
Een concreet voorbeeld zou kunnen zijn : 1,50 euro per nieuwe nieuwsbrief inschrijving.

In Nederland is dit immens populair. Zeker gezien het grote aantal webshops.
In België is dit enorm opmars bezig.

Voor eender welke dienst of productencategorie bestaan er affiliate marketing mogelijkheden. Van verzekeringen tot verkoop kledij en zelfs dagaanbiedingen.

Enkel grote spelers die als affiliate netwerk fungeren zijn :

LAAT EEN REACTIE ACHTER