Hoe herken je domeinnaamfraude en wat kan je ertegen doen?

0
55
domeinaam fraude

Foto : Stockunlimited

Nepfacturen, oproepen om je logingegevens te delen of onwerkelijke aanbiedingen, het zijn maar enkele manieren waarop fraudeurs je proberen op te lichten met je domeinnaam. In sommige gevallen hebben oplichters het zelfs op je domeinnaam zelf gemunt.

Hoe je domeinnaamfraude kan herkennen en wat je kan doen om je waardevolle domeinnaam te beschermen, lees je hier.

Wees waakzaam voor nepfacturen

Een veel gebruikte vorm van oplichting is het versturen van valse facturen naar domeinnaamhouders. De verzender doet zich voor als een (betrouwbare) registrar, meldt bijvoorbeeld dat je domeinnaam staat te vervallen en vraagt je tijdig een bepaald bedrag te betalen om te vermijden dat je je domeinnaam verliest.

Meestal bevat zo’n factuur een aantal signalen die je waakzaamheid wekken. Zo kan de naam van het bedrijf dat je een betaaluitnodiging verstuurt je totaal onbekend zijn, wijkt het rekeningnummer af van het nummer in je bank-app, ontbreekt er informatie over je domeinnaam of bestaat het (web)adres dat vermeld wordt niet.

Ontvang je zo’n nepfactuur, dan negeer je dat best. In de meeste gevallen proberen fraudeurs via vervalste facturen andere diensten te verkopen. Twijfel je aan de echtheid van een betaaluitnodiging? Dan kan je contact opnemen met je huidige registrar om duidelijkheid te scheppen.

Telefonische oproepen

Een andere, gretig gebruikte scam verloopt telefonisch. Een of ander bedrijf belt je op met de vermelding dat een van hun klanten een domeinnaam wil registreren met bijvoorbeeld een .com-extensie. En dat is net een domeinnaam waarvan jij al eigenaar bent in .be of een andere domeinnaamextensie.

Vervolgens geeft het bedrijf je de kans die variant op je domeinnaam als eerste te registreren. Vaak proberen ze je te overtuigen die meteen voor een periode van 10 jaar vast te leggen.

Op die aanbieding mag je niet ingaan. Bedrijven die je telefonisch proberen te overtuigen van een buitenkansje, zijn vaak geen reguliere registrars. Het is meer dan twijfelachtig dat je domeinnaam daadwerkelijk geregistreerd wordt én de kostprijs is meestal bijzonder hoog.

Let op voor domeinkapers

Oplichters volgen nauwgezet op wanneer een bepaalde domeinnaam komt te vervallen. Vergeet je tijdig je waardevolle domeinnaam te verlengen, dan registreren ze die meteen, om die vervolgens voor grof geld door te verkopen.

Een ander trucje is dat ze je een e-mail sturen die lijkt op die van je registrar, met de vraag je aan te melden op een website en een factuur na te kijken of betalen. Op die manier hoopt een oplichter je logingegevens te ontfutselen, om vervolgens je domeinnaam te stelen.

Een domeinnaam terugkrijgen is vaak een lang, duur en complex proces. Je registrar zal overigens nooit naar je logingegevens vragen via e-mail of telefoon. Krijg je toch die vraag, dan wijst dat meer dan waarschijnlijk op een fraudepoging.

Jezelf beschermen tegen domeinnaamfraude

Een aantal eenvoudige tips kunnen voorkomen dat je je waardevolle domeinnaam kwijtgeraakt.

  • Let goed op wanneer je domeinnaam vervalt. Een registrar stuurt doorgaans ruim vóór de vervaldatum een betaaluitnodiging. Volg je die goed op, dan blijft je domeinnaam ook altijd onder jouw naam geregistreerd.
  • Verleng je domeinnaam tijdig. Je kan die meestal ook voor een periode van 5 tot zelfs 10 jaar registreren of verlengen. Dan zit je meteen een hele tijd goed.
  • Zorg voor correcte contactgegevens, zodat de e-mails van je registrar, zoals betaaluitnodigingen of herinneringen aan de vervaldatum, altijd goed toekomen.
  • Ga kritisch om met elke e-mail die over je domeinnaam gaat en niet van je registrar is. Klikken op links of ingaan op het verzoek je logingegevens te delen, moet je altijd vermijden of weigeren. Twijfel je? Dan kan je zelf even contact opnemen met de registrar.
  • Merk je dat je (domeinnaam) het doelwit is van een fraudepoging? Dat kan je melden aan je registrar, zodat ze de zaak voor jou kunnen controleren en eventueel ook andere klanten kunnen verwittigen.

Met dank aan nomeo voor deze bijdrage.

LAAT EEN REACTIE ACHTER